Η πανσέληνος της "φράουλας" η το "γλυκήτερο φεγγάρι"  του ετους  συμβαίνει 24 Ιουνίου στον άξονα Καρκίνου Αιγόκερω,   και συμπίπτει με τα γενέθλια  μου και την γενέθλια  αντίθεση μου, καθότι γεννημένη πανσέληνο.. 


Κάθε Πανσέληνο υπάρχει το δίπολο της Σελήνης και του Ήλιου, που στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον, φωτίζοντας τα σκοτεινά και τα φωτεινά σημεία της ψυχής μας και κυρίως των συναισθημάτων μας, μία και όταν μιλάμε για πανσέληνο το συναίσθημα είναι αυτό που κυρίως λαμβάνει χώρα.

Ο Καρκίνος και ο Αιγόκερως ανήκουν στα παρορμητικά ζώδια. Έχουν ανάγκη την κίνηση και το δυναμισμό για να εκφραστούν.

Ωστόσο η Σελήνη στον Αιγόκερω, δεν βρίσκεται σε μία καλή θέση αλλά σε αδυναμία.

Κι αυτό γιατί το συναίσθημα το οποίο εκπροσωπεί η Σελήνη, χάνεται μέσα στην ανάγκη της να λειτουργήσει σε μία υλική βάση, κάτι που συχνά την ντύνει με σκληρότητα, προς τον εαυτό της όσο και ως προς τους γύρω της.

Αντίθετα ο Ήλιος στον Καρκίνο όταν δεν βρίσκει διέξοδο να εκφράσει  την παρορμητικότητα του, στρέφεται προς τα μέσα, αναπτύσσοντας τη φαντασία του και την ευαισθησία του.

  Σηματοδοτεί το τελευταίο σούπερ φεγγάρι του έτους, με την πανσέληνο της “φράουλας” να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό.

Μια υπερπανσέληνος εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της Γης στην τροχιά του. Φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από μια τυπική πανσέληνο. 

Το όνομά της

Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται συχνά φεγγάρι της φράουλας από τις φυλές των ιθαγενών της Αμερικής, για τη συγκομιδή των φραουλών της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό Almanac. Δυστυχώς, το χρώμα του φεγγαριού δεν θα ταιριάζει με το όνομά του. 

Το φεγγάρι φράουλας σηματοδοτεί συνήθως την τελευταία πανσέληνο της άνοιξης ή την πρώτη του καλοκαιριού. Ονομάστηκε επίσης το φεγγάρι άνθισης, το φεγγάρι του πράσινου καλαμποκιού, το φεγγάρι γέννησης, το φεγγάρι ωοτοκίας και το φεγγάρι επώασης, το φεγγάρι του μελιού και το φεγγάρι του λιμανιού.

Οι ονομασίες

Η φράση “μήνας του μέλιτος” μπορεί να συνδεθεί με αυτήν την πανσέληνο, πιθανώς λόγω της παράδοσης του γάμου τον Ιούνιο ή επειδή το “φεγγάρι του μελιού” είναι το “γλυκύτερο” φεγγάρι του έτους..



Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.