Είναι πλέον καθιερωμένο και αποδεκτό το δεδομένο της εφαρμογής της μάσκας παντού. Oι οίκοι μοδας λανσαρουν μασκες με τα λογότυπα τους, και το κατατάσσουν σε ένα συμπληρωματικό αξεσουάρ και  τρέντ ..Αλλά και κάθε βιοτεχνία  και όσοι διακρίνονται για το ταλέντο τους,εφευρίσκουν   και κατασκευάζουν μάσκες  με κάθε λογής  σχέδια πάνω σε ποικίλα υφάσματα.


Στην covid εποχή  αρκετοί-ες εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα αυτό , για να κάνουν θεραπείες και παρεμβάσεις στο πρόσωπο τους. Και άλλοι απενοχοποιηθηκαν από το να μην  βαφτούν καθώς ήταν καλυμμένα  τα πρόσωπα τους. Αλλωστε ποιος ο λογος να βαλουμε ενα foundation ,να τροποποιήσουμε γωνίες και ατέλειες του προσώπου μας  ,η να εφαρμόσουμε ενα κραγιόν όταν κανείς  δεν μπορεί να δει πέρα από μέτωπο και μάτια?

Αποδείχτηκε  μια καλή ευκαιρία για να αποδεχτούμε  τον εαυτό μας χωρίς μακιγιάζ. Διαφορα  hashtags τύπου “#nomakeup,” “#nomakeupday” κατέκλυσαν τα social media φέτος..

Μπορεί η χρήση του μακιγιάζ αυτή τη στιγμή να φαίνεται περιττή σε μερικούς ανθρώπους, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που πιστεύει ότι το μακιγιάζ μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχολογική ανάκαμψη. Το μακιγιάζ είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά, σου δίνει αυτοπεποίθηση.Δε χρειάζεται να ακολουθούμε πάντα την προσέγγιση του «όλα ή τίποτα».  Μπορούμε λοιπόν, όταν είναι να βγούμε έξω και πρέπει να φορέσουμε μάσκα, να επιλέξουμε να κάνουμε ένα πιο ελαφρύ μακιγιάζ το οποίο να δίνει έμφαση σε ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας.

Τι γίνεται όμως με το φαινόμενο  Maskne ?

Για όσους δεν γνωρίζουν, το φαινόμενο Maskne, που εμφανίστηκε φέτος, αναφέρεται στην ακμή που προκαλείται από τη μάσκα. Πιο συγκεκριμένα, η συνεχής τριβή της μάσκας με το δέρμα, προκαλεί «μικρό-σκισίματα», επιτρέποντας έτσι την είσοδο των βακτηρίων ή βρωμιάς που φράζουν τους πόρους

Ένας από τους κύριους λόγους, που η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει ακμή είναι η υπερβολική υγρασία και η εφίδρωση. Φορώντας μια μάσκα, παγιδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αναπνέουμε πίσω από αυτή, προκαλώντας μεγάλη ζεστασιά και υγρασία κάτω από τη μάσκα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη λιπαρότητα και επίσης επιτρέπει στους ρύπους να παραμείνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Χωρίς την συνήθη ποσότητα αέρα στο πρόσωπό μας και με την ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν βακτήρια και ακνεικές βλάβες στο δέρμα κάτω από τη μάσκα μας..  Επιπλέον, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι οι μάσκες είναι αποφρακτικές από τη φύση τους, η εμφάνιση ερυθρότητας στην περιοχή του προσώπου και ακμής λόγω της χρήσης της είναι αναμενόμενη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο δέρμα ή προδιάθεση για τέτοιου είδους ασθένειες του δέρματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η προτίμηση συγκεκριμένων προϊόντων ομορφιάς που δεν βαραίνουν το δέρμα κρίνεται αναγκαία, ώστε να διατηρείται αυτό λαμπερό και υγιές, ακόμα κι αν είναι βαμμένο κάτω από τη μάσκα.  

Μην παραμελείτε τη χρήση της αντηλιακής σας κρέμας

Μπορεί να πιστεύετε ότι αν το πρόσωπο σας καλύπτεται από τη μάσκα δε χρειάζεται αντηλιακή προστασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της επιδερμίδας σας.  Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενδέχεται να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την ακμή, με αποτέλεσμα την αύξηση της ερυθρότητας και των εξανθημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από SPF30, ειδικά μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ.-16.00 μ.μ. και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.


Εφαρμόστε μακιγιάζ μόνο όπου μπορείτε να το δείτε. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να παίζετε με την αγαπημένη σας χρωματική παλέτα τονίζοντας τα μάτια και το σχήμα των φρυδιών σας, αλλά δεν χρειάζεται να φορέσετε makeup κάτω από τη μάσκα σας, εάν κανείς δεν θα το δει, σωστά; Εάν αισθάνεστε πιο άνετα να φοράτε makeup κάτω από τη μάσκα σας, προτιμήστε μία ελαφριά υδατική βάση, εάν είναι δυνατόν. 

Βάση μακιγιάζ

Εάν μπορείτε να αποφύγετε να βάλετε foundation και concealer στην περιοχή του προσώπου που θα  καλύπτεται από τη μάσκα – δηλαδή στο κάτω μισό του προσώπου – σίγουρα κάντε το. Αλλά εάν έχετε ένα σπυράκι στο πηγούνι ή ερυθρότητα γύρω από τη μύτη που θέλετε να καλύψετε, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας προϊόντα με ελαφριά κάλυψη. Για παράδειγμα, μια BB Cream με χρώμα και ενσωματωμένο SPF κι ένα υγρό ενυδατικό αλλά αδιάβροχο concealer για την περιοχή κάτω από τα μάτια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ημιδιαφανή πούδρα ή ένα setting spray που θα λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον προστατευτικό φράγμα μεταξύ του μακιγιάζ και της μάσκας σας.

Φρύδια

Λένε ότι τα φρύδια είναι ο καθρέφτης του προσώπου μας. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να βαφτείτε πολύ, τα φρύδια μη τα παραμελήσετε καθώς λόγω της μάσκας, η προσοχή εστιάζεται σε αυτά. Γεμίστε τα τυχόν κενά με ένα μολύβι σκιά η μάσκαρα, φρυδιών και σετάρετέ τα με ένα gel  για ένα απλό και φυσικό αποτέλεσμα.


Μάτια

Εάν θέλετε το μακιγιάζ σας να τραβήξει τη προσοχή το κλειδί είναι να παίξετε με τα μάτια, μιας και από τη μύτη και κάτω θα είστε καλυμμένοι. 

Μιας και ο στόχος είναι το έντονο βλέμμα γιατί όλη η προσοχή πάει σε εκείνο το σημείο, επιλέξτε μια mascara   που προσφέρει μήκος, όγκο αλλά και που διαχωρίζει τις βλεφαρίδες σας ομοιόμορφα.Τολμήστε έντονα μπλε ,πρασινα ,καφέ και μώβ χρώματα για να δημιουργήσετε αντίθεση με το χρώμα των ματιών σας.

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά και  ένα χρωματιστό  eyeliner, και να το τοποθετήσετε σύριζα στη γραμμή των βλεφαρίδων, ώστε να αποκτήσει περισσότερη ένταση το βλέμμα σας.


Χείλη

Δεδομένου ότι τα χείλη σας είναι εντελώς κρυμμένα κάτω από τη μάσκα, ίσως αποφασίσετε να παραλείψετε εντελώς το κραγιόν, μιας και υπάρχει πιθανότητα αυτό να μεταφερθεί πάνω στη μάσκα και να αφήσει λεκέδες. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να φορέσετε κραγιόν για να έχετε ένα πιο ολοκληρωμένο look, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα  mat liquid lipstick σε απαλές μπεζ ή ροζ αποχρώσεις. Αλλιώς μια ακόμα επιλογή είναι το lip balm που κρατάει τα χείλη σας ενυδατωμένα για αρκετές ώρες.


Εάν μπορείτε να επιλέξετε τι τύπο μάσκας θα χρησιμοποιείτε, προτιμήστε μια βαμβακερή ή μεταξωτή μάσκα. Το βαμβακερό υλικό διευκολύνει περισσότερο την αναπνοή σε σχέση με άλλα υλικά και το μετάξι επιτρέπει περισσότερη ολίσθηση και λιγότερη τριβή στο δέρμα.

Θυμηθείτε να πλένετε τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες σας. Το πλύσιμο της επαναχρησιμοποιήσιμης μάσκας σας μετά από κάθε χρήση είναι απαραίτητο για δύο λόγους. Όπως και η μαξιλαροθήκη σας, οι μάσκες προσώπου θα μεταφέρουν νεκρά κύτταρα του δέρματος, ρύπους και λιπαρότητα που έχουν απομείνει σ’ αυτή από το προηγούμενο βράδυ. Δεύτερον, είναι πιο ασφαλές για εσάς. Αγγίζουμε συνεχώς και προσαρμόζουμε τις μάσκες μας, όλη την ημέρα και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού στη μάσκα σας. Εάν φοράτε μάσκα μίας χρήσης, αποφύγετε να την ξαναχρησιμοποιήσετε, αν είναι δυνατόν για τους ίδιους λόγους.

Συμπέρασμα: Με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές παντού, η ρουτίνα ομορφιάς μας πρέπει να κάνει ένα “update” ώστε να συμβαδίζει με τις αλλαγές της περιόδου που διανύουμε...